Filmas: Upside down

Režisierius: Juan Solanas
Vaidina: Jim Sturgess, Kirsten Dunst, Timothy Spall ir kt.
IMDB: 6,3

Ir vėl vakarui ieškojau kažko,kas būtų apie meilę, bet su šiek tiek sci-fi (mokslinės fantastikos) elementų. Upside down aprašymas iškart patraukė pažadu, jog tai "filmas apie dvi šalia egzistuojančias planetas su skirtinga gravitacija". Bet tai turbūt ir buvo vienintelis įdomus dalykas. Visa kita - taip tikėta, nuspėjama ir banalu, kad net nežinau, ką ir besakyti. Gal prie tokios filmo nesėkmės prisidėjo tai, kad režisierius tuo pat metu ir scenaristas?.. Juk savo mintis surežisuoti visada būna sunkiau, o kai niekas iš šalies nepadeda, va, tokia banalybė ir išeina.
Žodžiu, siužetas maždaug toks: egzistuoja dvi planetos, viena iš jų kybo virš kitos (kaip dvi hamburgerio pusės), taip išeina, kad viena kitai jos atrodo aukštyn kojom. Gravitacija kiekvienoj iš jų veikia individualiai, tai reiškia, kad ir norėdamas nenukrisi į planetą, kuri po tavim ar nenuskrisi į tą, kuri virš tavęs. Čia ir baigiasi visa mokslinė fantastika (o gaila...) ir prasideda meilė-seilė.
Berniukas iš apatinės planetos, vardu Adamas, netyčia sutinka mergaitę, vardu Eden, veiksmas prašoka kokius penkis metus ir matom jau suaugusį Adamą (vaid. Jim Sturgess) ir jau visą mergina Eden (vaid. Kirsten Dunst) paaugliškai pažeidinėjančius įstatymus, kurie draudžia keliauti į kitą planetą ar kontaktuoti su jos gyventojais. Kitaip tariant, Adamas su virve atsitempė savo mylimąją iš kitos planetos, ir su ja glėbesčiuojasi po akmeniu, kad ji nenuskristų. Kas baisiausia, aš nė kiek neperdedu. Žodžiu, banalu banalu.
Beeet, kad būtų dar banaliau, siužete atsiranda konfliktas - įsimylėjelius ima gaudyti abiejų pasaulių policijos ir per nelamingą atsitikimą Eden iš Adamo planetos nukrenta į savąją tiesiai ant uolų. Žinoma, Adamas padaro išvadą, kad ji žuvo, paliūdi ir pasikankina, o po kelių metų matome jį įsisukusį į žemutinės, prastesnės, planetos kasdienybę - darbas-namai-darbas (visai kaip pas mus, ar ne?). Skirtumas tas, kad jo darbas - su ypatingais rožinių bičių milteliais, kuriais galima nugalėti gravitaciją, todėl jis pasiryžęs sukurti kremą nuo raukšlių. Ir, žinoma, kad žiūrovams netektų ilgai laukti meilės scenų, per vos veikiantį televizorių jis pamato savo Eden - gyvą ir sveiką, kaip tyčia dirbančią vienintelei tarpplanetinei organizacijai, ir nusprendžia, kad jam reikia ten įsidarbinti. (Tiesa, pamelavau, kai sakiau, kad dvi planetos - vienintelis šio filmo geras dalykas, dar man jame buvo įdomu žiūrėti į Adamo bendradarbį vaidinantį Timothy Spall, įnešė filmui žavesio su savo smagiu personažu.)
Toliau viskas irgi vyksta lyg pagal muilo operų planą - Adamas rizikuodamas savo darbo vieta bei gyvybe (neaišku, kuris svarbesnis) nukeliauja pasirodyti Eden, koks jis gražus per tuos metus, kai jie nesimatė, užaugo, o šiai, pasirodo, amnezija, ir ji visai nepamena buvusio mylimojo... Oi, dar pamiršau pasakyti, kad nukeliavus į kitą planetą bet kokia materija pradeda degti, tai Adamui tikra to žodžiu prasme svyla kulnai ir jis turi lakstyti iš vienos planetos į kitą...
Žodžiu, gražu pažiūrėti į vaizdo efektus ir visada žavų Jim Sturgess, įdomu pažiūrėti į Timothy Spall personažą, bet jei norisi įdomaus siužeto, ieškokit jo kitur. Nes nelaimingą uždraustą meilę bei amnezija sergančią pagrindinę veikėją galim pamatyti kasdien per TV3, tuoj po "Simpsonų"... Žodžiu, norisi palinkėti režisieriui lavinti savo vaizduotę, o aktoriams - nesivelti į abejotino siužeto filmus.

(Tiesa, prasikeikiau kad prieš filmą trailerio nepažiūrėjau - praktiškai viską parodo, tai ir tas porą žiūrėjimo valandų būčiau sutaupius... Tai jei dar svarstot, ar žiūrėt šitą filmą, šekit anonsą ir žinokit, kad filme daugiau nieko ir nebus...)

Mano vertinimas: 4/10




0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą