Filmas: The silence of the lambs

Režisierius: Jonathan Demme
Vaidina: Jodie Foster, Anthony Hopkins ir kt.
IMDB: 8,7

Pagaliau pagaliau pagaliau prisiruošiau pažiūrėti šį filmą. Tiesiog, prieš kokius metus perskaičiau Thomas Harris to paties pavadinimo knygą, pagal kurią jis ir sukurtas. O kai iš pradžių perskaitai knygą, filmą žiūrėti būna kažkaip...neįtikinama. Vis "gaudai" režisierių, kur jis kokią sceną išėmė, kur pridėjo kažką savo, ir šiaip, visą laiką nesąmoningai tikrini, ar veiksmas vyksta "kaip knygoj".
Šioje knygos ekranizacijoje režisierius nedaug nukrypo nuo siužeto, pasakojamo knygoje, todėl nenusivyliau. Gal kiek kitaip buvo kuriama įtampa - filme ji radėjo rastis tik kažkur nuo vidurio, o knygoje - palaipsniui augo nuo pat pradžių. Vis dėlto, ekranizacija įtraukė taip, kad net nepastebėjau, kiek laiko prabėgo ją bežiūrint.
Aktoriai taip pat nenuvylė. Hopkins tikrai puikiai atliko intelektualaus žudiko vaidmenį, nors vaizduotėje buvau susikūrusi kiek kitokį Hanibalo paveikslą, aktoriaus kuriamas personažas tikrai netrukdė, net neabejoju, kad jei dar kartą skaityčiau knygą, įsivaizduočiau būtent jį. Jodie Foster keistas šveplavimas pridėjo jos charakteriui šarmo, o ir šiaip, tikrai geras vaidmuo man pasirodė, nežinau, gal aš nebegaliu objektyviai vertint, na nes labai jau man tas siužetas puikus, tai ir visa kita, kas jį išpildo man patinka.
Knyga vs filmas - pastarasis nusileidžia nebent scena, kur (spoiler alert!!!) Hanibalas užsideda negyvelio veidą tam, kad ištrūktų iš kalėjimo. Ekranizacijoj tai kažkaip pernelyg nuspėjamai buvo parodyta, kartu žiūrėjęs draugas sakė, kad jam akivaizdu, kas čia bus, tuo tarpu knygoj tai tikrai tikrai buvo netikėta. Ir šiaip, visi esminiai dialogai knygoje geriau suskambėjo, gal jiems suvokti reikia duoti sau daugiau laiko, kelis kartus persiskaityt, o čia visos esminės potekstės praplaukė pro ausis.
Vienu žodžiu, siužetas nerealus, filmas - tiksliai pagal siužetą, aktoriai puikūs, tai žiūrėti verta ir dar kartą verta. Tik nežinau, ar iš pradžių knygą, po to filmą, ar atvirkščiai.. Čia jau kaip jum noris.

Mano vertinimas: bijau vertint, bo nežinau, ar už patį filmo pastatymą, ar už Thomas Harris knygą tuos balus duodu... Be tebūnie 9/10 už bendrą rezultatą.



0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą